Saturday 10 December 2011

Amulete I Talismane

Amulete I Talismane

Autor ASTERION

Foarte multa lume interesata de domeniul ocultismului si esoterismului folosesc acesti termeni fara a cunoaste prea bine semnificatia fiecaruia. Exista p^ana si anunturi care promit ^indeplinirea tuturor dorintelor prin achizitionarea unui talisman sau unei amulete, ^insa ce sunt acestea ^in mod concret, si care este diferenta?Amuleta este mult mai veche dec^at talismanul, se pare, si provine din termenul "amuletum", care ^insemna, conform lui Plinius cel Batr^an, "obiect ce protejeaza omul ^impotriva necazurilor". Amuleta are diverse forme, si este de cele mai multe ori de provenienta naturala. Pietrele, plantele, partile uscate sau oasele anumitor animale, penele anumitor pasari sau imaginile acestora erau folosite din cele mai vechi timpuri ca amulete. Se considera ca exista o virtute ascunsa ^in ele, iar tinerea lor aproape de corp transfera aceasta virtute omului.

Amuleta gnostica, reprezent^and entitatea Abraxas.Spre exemplu, daca cineva dorea sa se protejeze ^in trecut de muscaturile scorpionului, purta asupra sa un scorpion uscat, sau sapte cozi de scorpion, sper^and ca puterea acestora va tine departe ceilalti scorpioni. ^In timp, au ^inceput sa fie utilizate doar imaginile lor. ^In cazul amuletei ^impotriva scorpionului, exista mii de astfel de artefacte ^in Orient, unele facute din metal (fier, cupru, aur, etc), altele din pietre semipretioase sau ceramica. ^In timp, scopurile amuletelor au trecut de la natural, la supranatural. Daca la ^inceput omul purta un talisman care sa ^il apere de atacurile anumitor vietati daunatoare, aceleasi talismane puteau fi folosite si ^impotriva demonilor. Amuletele cu scorpioni erau tipic razboinice, iar semnul acestora a ajuns un important ajutor pentru cei care doreau sa ^indeparteze raul. ^Incetul cu ^incetul, scorpionul a ^inceput sa fie doar desenat, si nu sculptat. Apoi, pe l^anga el au fost asezate anumite formule magice, care sporeau puterea. Nume ale lui Dumnezeu, nume ale ^ingerilor sau versete din Biblie sau Coran au fost folosite de multe ori pentru a amplifica forta magica a imaginii scorpionului. Noi luam acest exemplu pentru ca este cel mai la ^indem^ana, ^insa cu toate amuletele s-a ^int^amplat ceva similar mai devreme sau mai t^arziu: au devenit talismane. Talismanul este foarte diferit de amuleta. Acesta este mult mai specific, iar fabricarea sa este o adevarata arta, cunoscuta si practicata de foarte putini. ^In primul r^and talismanul contine figuri magice sau cuvinte tainice care actioneaza, iar modelul ^in sine nu are niciun efect daca nu este facut cu credinta. Talismul trebuie creat dintr-un anumit material (pergament, h^artie sau metal), ^intr-o anumita perioada de timp determinata astrologic. Talismanele sunt de obicei acele diagrame care ^infatiseaza tot felul de figuri geometrice, ^inconjurate de litere si propozitii. Ca exemplu, scorpionul care alunga raul este punctul central de interes ^intr-un talisman kabbalistic din lucrarea de magie numita "Cheia lui Solomon". ^In interiorul a doua cercuri concentrice vedem desenul unui scorpion, iar ^intre cele doua cercuri, formula magica ^in ebraica este nici mai mult nici mai putin dec^at un verset din Psaltire: "Pe aspida si pe vasilisc vei pasi si vei calca ^in picioare leul si balaurul."(Ps.90:13).

Talisman kabbalistic extras din" Clavicula lui Solomon".Exista pe piata multe astfel de talismane, care arata deosebit, ^insa din punct de vedere initiatic, sunt nule. Facute din tot felul de metale inferioare, ^in serie, fara a li se acoorda vreo atentie speciala, aceste talismane sunt la fel de folositoare ca orice bijuterie ieftina. Singurul care le poate conferi o putere este Magul. Nu trebuie sa duceti aceste talismane la un anumit mag. Magul este omul ^insusi, care stie sa apeleze la ajutorul lui Dumnezeu. Iar daca omul stie sa faca acest lucru, nu mai are cu adevarat nevoie de o bijuterie ieftina. Omul are puterea de a infuza putere si esenta vitala ^in orice obiect, iar acest poate deveni un talisman. Pietrele semipretiose, obiectele dragi cu o ^incarcatura emotionala sau anumite fotografii pot deveni bune talismane ^in mainile unui om care stie sa le ^incarce. ^Inainte de asta ^insa, precum spunea si Omraam Aivahnov, trebuie sa devenim noi ^insine talismane. Daca putem sa chemam ^in noi si sa primim lumina si iubirea divina, o putem transfera si unui obiect. Daca avem ^in noi curaj, credinta si putere, le putem transfera si pe acestea ^intr-un obiect magic. Un om care crede ca aceste lucruri nu exista ^in el, nu poate crea si nici nu se poate folosi de un talisman. Exista o sumedenie de talismane, si contrar credintei generale, nu toate sunt kabbalistice. Unii oameni au oroare de cuv^antul "talisman", sau "amuleta", dar totusi poarta la g^at o cruciulita sau un medalion sfintit. Se grabesc sa spuna ca talismanele sunt pag^ane, dar apoi merg si aprind o lum^anare la icoana sf^antului preferat. Se ^ingrozesc c^and aud de astrologie sau de ore si timpuri magice, ^insa asteapta o anumita zi din an sa-l sarbatoreasca pe Hristos. Magie exista pretutindeni, indiferent de religie, si fiecare credinta are talismanele sale.



Source: crafty-witch.blogspot.com